Насловна / Архитектура / Парк покрај вода во Сан Антонио, Тексас

Парк покрај вода во Сан Антонио, Тексас

Lake|Flato Architects, здружувајќи се со студиото Matsys, добија задача да трансформираат стара индустриска област во нов простор за учење и размислување за природата. Новиот Parque de la Confluencia / Confluence Park се наоѓа во помеѓу реката Сан Антонио и реката Сан Педро, во Сан Антонио, Тексас, САД.

Паркот ги едуцира посетителите за природните циклуси на реката Сан Антонио и нејзините различни живеалишта и да поттикне подобро управување со животната средина на оваа клучна еколошка локација во државата Тексас.

Проектот, на Lake|Flato Architects и студиото Matsys, вклучува простори за едукација/ тоалет, прототип на екотип насади и пристап до пешачки и велосипедски патеки долж делот Mission Reach на реката Сан. Ентони.

7

5

3

4

9

Највпечатливите елементи на паркот се заоблените бетонски павилјони кои апстрактно се издигнуваат од земјата како цветни ливчиња. Групирани заедно за да обезбедат куполи за сенки во паркот и да ја канализираат дождовницата во подземно складиште, овие органски форми се највидливите интерактивни алатки за учење во паркот.

Систем за собирање дождовница во целиот проект ја собира и филтрира дождовницата. Локацијата има  форма и наклон што овозможува насочување на поголемиот дел од површинската вода во ровови каде што растенијата ја филтрираат водата и загадувачите се филтрираат низ седиментацијата. Порозниот тротоар овозможува водата да се пробие низ слој песок и потоа се складира под земја. Видливиот контејнер содржи околу 5.700 хектолитри вода (150.000 галони), додека структура изградена под земја содржи 5.000 хектолитри (130.000 галони). Системот обезбедува вода за наводнување за целата локација и за потребите на тоалетите со вода што не се пие.

Опис на проектот од Лејк|Флато Архитекти + Дизајн на Мацис

е жива лабораторија која им овозможува на посетителите да стекнат поголемо знаење за еко-системите на регионот на Јужен Тексас и функцијата на сливот на реката Сан Антонио. Низ паркот, посетителите учат преку набљудување, ангажирање и активно учество.

Сместено на сливот на реката Сан Антонио и Крик Сан Педро, идејата за сливот е вградена во секој аспект, од големи гестови како што е формата на паркот што ја претставува конвергенцијата на екотиповите во регионот на Јужен Тексас до „ливчињата“ на павилјонот кој го имитира обликот на растенијата кои се структурирани да ја канализираат росата и дождовницата до нивните корени, до обемот на шаблоните на калдрмата кои потсетуваат на протокот и сливот на водните патишта.

Изграден од бетонски ливчиња внимателно изведени да се допираат лесно на земја. Главниот павилјон, формира геометрија што ја собира и канализира дождовницата во систем за водоснабдување на целата локација. Павилјоните низ паркот обезбедуваат сенка и засолниште додека ги покануваат посетителите да го визуелизираат циклусот на водата во паркот Конфлуенс и како тој директно се поврзува со сливот на реката Сан Антонио.

Одликувајќи се со зелен покрив кој обезбедува топлинска маса за пасивно греење и ладење, Estella Avery едукативниот центар за повеќекратна употреба служи како простор за едукација што се отвора кон павилјонот. Дождовницата собрана преку системот за водоснабдување на целата локација служи како главен извор на вода низ паркот, а фотоволтаичната низа на покривот на зградата за повеќекратна употреба е наменета да надомести 100% од потрошувачката на вода енергија за проектот годишно.

1

19

18

9

Проект

Лоциран по делот Mission Reach на реката Сан Антонио, Confluence Park се состои од 3,5 хектари домашни растенија, мултифункционален објект за едукација, централен павилјон и три помали „сателитски“ павилјони низ паркот. Централниот павилјон е составен од 22 бетонски „ливчиња“ кои формираат мрежа од сводови, обезбедувајќи сенка и насочувајќи го протокот на дождовницата кон подземна цистерна што се користи за потребите на паркот за наводнување и канализација.

Зградата со повеќе намени содржи тоалети и училница што се отвора кон павилјонот. Пониската надморска височина и проодниот зелен кров на зградата прават да изгледа како да излегува од земјата, станувајќи витален дел од пејзажот.

Еколошка едукација

Confluence Park обезбедува единствена можност да се слави екологијата на локалниот регион, да ја покаже вредноста на природни ресурси и да промовирагрижа за животната средина во паркот покрај реката Сан Антонио. Едукативните карактеристики на паркот вклучуваат:

13

12

14

17

16

• Демонстрација на 5 екотипови во регионот на Јужен Тексас

• Употреба на развојни стратегии со мало влијание за елиминирање на атмосферските води во реката Сан Антонио

• Воден слив од 130.000 галони за да го обезбеди главниот извор на вода низ паркот

• Главен павилјон изграден од големи бетонски ливчиња кои заедно создаваат геометрија што ја собира и канализира дождовницата

• Сателитски павилјони кои создаваат различни јазли низ локацијата за состаноци во училницата

• Повеќенаменска зграда со зелен покрив што обезбедува топлинска маса за пасивно греење и ладење.

• Фотоволтаична низа дизајнирана да надомести 100% од потрошувачката на енергија на проектот годишно.

13

12

15

14

Геометрија на павилјони

Развојот на централниот павилјон се фокусира на создавање инспиративен и аспиративен простор кој помогна да се пренесе мисијата на клиентот да ги едуцира посетителите за зачувување на водата. Користејќи го биомиметичкиот принцип на инспирација за гледање во природата, геометријата на павилјонот е инспирирана од употребата на растенија до конзола за собирање дождовница и роса и пренасочување на водата кон неговото коренско стебло. Геометрија на поплочување.низ паркот. Беа развиени четири различни обрасци за вметнување за плочниците, создавајќи поголема мрежа на разгранети кривини.

Confluence Park е дестинација за учење и рекреација, дизајнирана да ги научи посетителите за науката и управувањето со животната средина. Клиентот, Фондацијата на реката Сан Антонио, чија мисија е да го подобри сливот на реката Сан Антонио како живописно културно, едукативно, еколошко и рекреативно искуство, го нарача дизајнерскиот тим да го трансформира поранешниот индустриски двор во едукативен центар за заедниците околу паркот и пошироката област Сан Антонио. сега имаат лесен пристап до него.

21 20 22 24 23

Испрати коментар

Scroll To Top