Насловна / Вести / Папратот е совршен за стан без многу светлина

Папратот е совршен за стан без многу светлина

Ова грациозно растение, често препознатливо по ситните листови и плетениот изглед, не само што е украсно, туку и вистинско терапевтско уживање за вашиот простор. Папратите се прилагодливи растенија кои лесно се вклопуваат во различни амбиенти, без разлика дали вашиот стил на уредување е традиционален, модернистички или рустикален.

п7

Папрат nefrolepis, исто така познат како собен папрат или кадрава папрат, е вид на папрат што често се одгледува како собно растение. Напредува добро и во простории во домот каде што има малку природна светлина и повеќе влага, како што се кујната или бањата. Секое друго место во домот без директна сончева светлина или во сенка, кое не е блиску до провев или радијатори, исто така ќе му одговара, доколку има повеќе влага.

п1 п5

Папратот сака голема влажност на воздухот, дури и до 60%. Во текот на летото треба редовно да се прска со вода, а и во текот на зимата кога е во просторија со сув воздух. При прскање, капките вода треба да се шират и на долната страна на листовите. Влагата се зголемува ако папратот се засади во пластична саксија, а на подлогата се стават влажни камчиња.

п4

Оптималната температура за папратот е од 18 до 21 степен во лето и од 14 до 15 степени во зима.

Компостот од тресет е најдобриот избор за папрат nefrolepis.

п2

Почвата за папратот секогаш треба да биде влажна, но не премногу натопена. Во лето се полева два до три пати неделно, а во зима еднаш неделно, по можност со дождовница.

Ако не се залева доволно, прихранува или нема доволно светлина, листовите на папратот пожолтуваат и паѓаат.

Кога папратот ќе извади лист кој не е назабен, исечете го за да спречите и другите листови да станат мазни.

п6 п3

Испрати коментар

Scroll To Top