Насловна / Вести / ОУ „Кочо Рацин“ Охрид добитник на светска награда за борбата против климатските промени

ОУ „Кочо Рацин“ Охрид добитник на светска награда за борбата против климатските промени

ОУ „Кочо Рацин“ Охрид се закити со светска награда како дел од 250-те училишта од целиот свет со ознака School of Excellence доделена од Cartoon Network Climate Champions и Проектот за климатска акција (Climate Action Project).

1_resize

Тимот составен од наставничките Виолета Петковска, Силвана Крстеска, Татјана Лошкоска, Габриела Неделкоска, Јованка Анѓелкоска, Билјана Марковиќ-Митков, Наташа Неданоска и Билјана Каланоска, заедно со нивните ученици еко-херои беа несебично поддржани од целото училиште и успеаја да бидат препознаени меѓу 13000 училишта од целиот свет и да ја освојат престижната ознака, јавува Ohridnews.com.

2_resize

Само 250 училишта во светот го добија признанието за интензивна работа на полето на образованието поврзано со климатските промени. Cartoon Network Climate Champions е иницијатива за подигање на свеста за климатските промени чија цел е да ги инспирира децата да преземаат секојдневни предизвици кои колективно можат да направат голема разлика за здравјето на нашата планета. Развиена е во соработка со Светскиот фонд за дивиот свет (World Wildlife Fund), светски познатата еколошка организација, вели Виолета Петковска наставник ментор и училишниот тим при ОУ„Кочо Рацин“ Охрид.

3_resize

Проектот климатска акција е бесплатен образовен проект лансиран од Take Action Global, образовна непрофитна организација со седиште во Соединетите Американски Држави, во која се вклучени 2,7 милиони наставници и студенти од 146 земји од светот.

Меѓу четирите училишта покрај охридското „Кочо Рацин“ се и основните училишта „Крсте Мисирков“ и „Димитар Миладинов“ од Скопје, како и „Драга Стојановска“ од с.Ракотинци, скопско.

4_resize

Целта на проектот е да им помогне на учениците да научат за климатската криза и за начините како да ги шират решенијата на интернет. Училишта што добија признание ја доставиле својата работа за изминатата година и исполниле опсежни критериуми, вклучително и посветеност на целото училиште за климатско образование и студентски решенија. Мисијата на Take Action Global е да поттикне една милијарда ученици да преземаат акција за почиста животна средина до 2030 година преку програми, вклучувајќи го и „Проектот за климатска акција“, додава Петковска.

5_resize

Со визија за климатско образование за сите, Take Action Global ги комбинира наставните програми за животната средина со проекти предводени од ученици, споделувајќи идеи и искуства со локалните и глобалните заедници, образовните лидери и партнерските организации.

Партнери се Фондацијата на Обединетите Нации, НАСА, WWF, Cartoon Network, LEGO Education и Earthshot Prize претставена од Кралската фондација.

7_resize

6_resize

Испрати коментар

Scroll To Top