Насловна / Архитектура / Отворена архитектонската изложба: Жените архитекти во постземјотресната обнова на Скопје

Отворена архитектонската изложба: Жените архитекти во постземјотресната обнова на Скопје

Вчера, во Музеј на Република Северна Македонија, Скопје во организација на Здружението на граѓани за поддршка и промоција на културата – Континео 2020, Скопје се отвори изложбата „Жените архитекти во постземјотресната обнова на Скопје“. Изложбата ќе биде отворена до 23 март наредната година.

IMG_20211223_193707

Авторите велат дека инспирирани од интензивната дебата која се води на глобално ниво за улогата на жената во општеството, а соодветно и во професијата, овој проект има за цел да ја истражи, документира, проучи и промовира улогата и делата на овие извонредни жени од практиката – планерки, архитектки и дизајнерки; да доведе кон подобро разбирање, поголема видливост и вреднување на архитектонското и културното наследство кое тие го оставиле на идните генерации.

Проектот е финансиран од Амбасадата на Швајцарија во Северна Македонија.

IMG_20211223_193447

IMG_20211223_193607

IMG_20211223_193752

IMG_20211223_193843 (1)

IMG_20211223_193925

IMG_20211223_194610

IMG_20211223_194518

IMG_20211223_194432

IMG_20211223_194325

IMG_20211223_194153

IMG_20211223_194106

IMG_20211223_194029

IMG_20211223_194700

IMG_20211223_194808

IMG_20211223_194854

IMG_20211223_194941

IMG_20211223_195022

IMG_20211223_195121

Фото: КИРО ПОПОВ

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top