Насловна / Архитектура / Отворен ден на Архитектонскиот факултет во Скопје

Отворен ден на Архитектонскиот факултет во Скопје

Вчера на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје се случија повеќе настани во рамки на програмата на „Отворен ден на факултетот“.

IMG_20180612_135654
Со почеток во 10:30 часот во амфитеатарот на факултетот беше промовирана првата публикација од новата едиција „Студио во фокус“ во која се поместени резултатите од истражувањата преку проект работени во рамки на интегративното студио во IX-ти семестар во учебната 2017/18 година – „Обрасци на раст – неприродни екологии“, раководено од доц. д-р Слободан Велевски и доц. д-р Марија Мано Велевска.

IMG_20180612_134840
Пота во амфитеатарот одржаа предавање архитектите кои работат во Германија Едзард Шулц и Александра Шулевска

IMG_20180612_140440
Во 12 часот во Големата сала на факултетот се отвори Изложбата на архитектонски студија – ИАС 12. Иаложбата е во контекст на редовните активности на Архитектонскиот факултет насочени кон претставување и промоција на работата на студентите.

IMG_20180612_140359

На отворањето на изложбата на која дојдоа голем број студенти, професори, ректорот Никола Јанкуловски и проректорите на Универзитетот , деканот Огнен Марина рече „Соработката создава инспиративни дијалози кои произлегуваат од заедничките интереси, но и од сопствените ставови, најчесто подготвени цврсто да ги браниме, како што често знаат да го направат тоа нашите студенти. Соработката во архитектурата подразбира и неуспеси, бидејќи само низ нашите грешки и поуките од нив ќе бидеме кадарани понатаму да истражуваме, создаваме и да го продолжиме дијалогот со себеси и со нашите собеседници“.

IMG_20180612_134345
Исто така деканот и врачи и посебна благодарница на Кинга Нетман-Мултановска, сопругата на полскиот амбасадор во Македонија Јацек Мултановски за нејзиниот исклучителен и несебичен придонес во збогатувањето на македонските и полските врски во архитектурата. Мултановска по професија не е архитект, но изминативе четири години, за време на мандатот на нејзиниот сопруг, со голем ентузијазам се ангажирала за голем број настани, промоции и изложби, поврзани со факултетот и за создавање конекции со полски институции.

IMG_20180612_134506

IMG_20180612_134636

IMG_20180612_134920

IMG_20180612_135142

IMG_20180612_135728

IMG_20180612_135816

IMG_20180612_135104

IMG_20180612_135234

IMG_20180612_135957

IMG_20180612_140213

IMG_20180612_140237 IMG_20180612_140307

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top