Насловна / Архитектура / Отворање кон градскиот наратив: Мултифункционален комплекс на студиото AGWA

Отворање кон градскиот наратив: Мултифункционален комплекс на студиото AGWA

Проектот ECAM е дело на архитектонското студио AgwA со седиште во Брисел. Комплексната локација опфаќа серија на хетерогени згради во густ блок од старо урбано јадро и се наоѓа во јужното бриселско предградие Сен-Жил, Белгија.

Проектот има за цел да ја преквалификува локацијата и да создаде јавен парк за населбата. Дефиницијата за едноставен систем на „соби“ или сопоставени парцели предлага многу едноставен начин на организирање на јавниот простор, коегзистенција на постоечки и нови згради во манир на кохерентност и различност.

1 2 4 5

AgwA го разви проектот за реконструкција на поранешното инженерско училиште ECAM како дел од договорот за соседството „Босни“ во долниот дел на општината Сен Жил. Проектот има повеќе објекти од локално значење: спортски центар, расадник, училишен ресурсен центар, центар за учење домашни задачи, работилници за уметници и административни содржини.

Проектот посветува посебно внимание на максимално искористување на постоечките капацитети и минимизирање на новите интервенции, кои се дизајнирани со пасивни стандарди. Овие структури се организирани околу парк опремен со детско игралиште, отворен простор кој нуди одмор во густо населен станбен кварт и ги обединува различните функции распространети на различни згради.

Пристапите до локацијата го отвораат блокот и создаваат нови пешачки коридори низ соседството. Со максимизирање на надворешните простори, внатрешноста на блокот е трансформирана во нов биорезерват во градот.

Со учество на голема група на здруженија и организации, проектот ECAM ја демонстрира релевантноста при развивање на структура што дозволува функционирање на различни намени интегрирани на иста локација од различни инвеститори. Тие вклучуваат, меѓу другото, услуги за младинскиот град, за ран детски развој и спорт, за училишна библиотека и за младински центар.

6 7 8 9

Архитектонското студио AgwA ја покажа својата способност да развие мултифункционален  проект способен да се приспособува на различни целни групи на корисници, способен да понуди разновидна програма во истиот простор и способен да комуницира и да го збогатува квалитетот на просторот со сите засегнати страни во проектот, без разлика колку тие се различни. Станбените блокови во Брисел се карактеризираат со нивната поделба. Кохерентноста на улиците е исто толку поврзана со оваа типологија како и со урбаниот наратив на индивидуалното домување. Проектот го проширува овој принцип во внатрешноста на блокот, со што надворешните простори и изградените простори, нови или стари, коегзистираат.

11 12 14 13

Едноставно, овој систем создава урбаност: секој елемент зафаќа една или неколку парцели, без програми кои се преклопуваат. Моделот на идентитети останува едноставен и читлив, во очигледниот континуитет на постоечкиот блок. Како во град, различните размери коегзистираат природно, создавајќи простори за премин и средба, колективни простори и други поинтимни.

15 16 17

Испрати коментар

Scroll To Top