Насловна / Вести / Осијек – најзелениот град во Хрватска со 17 паркови

Осијек – најзелениот град во Хрватска со 17 паркови

Првак во екологија и заштита на природата во Хрватска е Осијек, зелен град со прекрасни паркови. Градот е Осијек срцето на Славонија. Тој е четврти по големина град во Хрватска, но и најзелен град со највеќе паркови. Прогласен е за хрватски Eco city, бидејќи е меѓу најнапредните хрватски градови на подрачјето на заштитата на животната средина и одржливиот развој, а граѓаните се најдоследни во селектирањето на отпадот.

osijek1

DCIM100MEDIADJI_0056.JPG

Осијек има вкупно 17 паркови. За најубав парк во Хрватска е прогласен токму сецесискиот „Сакунталин парк“ во Осуијек , изграден во 1890 година, кој изобилува со цвеќиња и убаво уредени зелени површини.

osijek2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top