Насловна / Вести / Општина Аеродром нема ингеренции да стопира градба!

Општина Аеродром нема ингеренции да стопира градба!

Од Општина Аеродром соопштуваат дека „по низата реакции во јавноста во однос на изградбата на станбената зграда на АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор (АДСДП) во Реонски центар „Аеродром“, сакаме со јавноста да ги споделиме фактите околу посочената градба.
Одобрението за градба за таа локација е дадено на 9.11.2016 година, а комуналиите се платени пред тоа. Инвеститор за оваа зграда е АДСДП или поранешно ПУИГ, односно државна институција и не станува збор за приватен инвеститор.
Градоначалникот Златко Марин веќе оствари средба со граѓаните од овој дел на населбата и ги информираше дека самата општина нема ингеренции да ја стопира градбата, туку е потребен договор помеѓу ПУИГ и изведувачот на објектот.

аеродром
Општина Аеродром ќе поддржи договор кој ќе биде во интерес на сите засегнати страни, но она што јавноста треба да го знае е дека решение треба да се бара на релација ПУИГ и компанијата која треба да го гради објектот“, велат од општината.
И после големи ветувања на градоначалниците за ставање ред во градењето состојбата останува непроменета. Урбанистичкото планирање, инвестирање и градење не е нешто што се одвива спорадично, по реакција на граѓани или во договор помеѓу инвеститори, изведувачи, граѓани, градоначалници, врз основа на добра волја. Градењето се планира и се регулира со закон. Единствен начин да се спречи урбаниот хаос е да се изработат нови детални урбанистички планови кои ќе се проектираат по сите стандарди и нормативи за хумано и квалитетно живеење и почитување на просторот како ресурс и јавниот интерес на сите жители. Но за да се дојде до квалитетни ДУП-ови неопходно е предходно да се изменат Закон за просторно планирање, Закон за градење и Правилник за стандарди и нормативи за урбанистичко планирање. Препорачуваме тоа да почне веднаш, бидејќи градот како еден жив организам нема повеќе време за чекање. Не може градот да биде заложник на бизнис и лични интереси на сопственици на локации, инвеститори, изведувачи, градоначалници и општинска администрација.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top