Насловна / Архитектура / Одлична шумска куќа во Финска

Одлична шумска куќа во Финска

Оваа совршена куќа е сместена на брегот на езерото Кивијарки, во близина на Лумаки, Финска. Куќата претставува викендица за едно докторско семејство, а нејзината диспозиција во шума и во близина на езерскиот брег му овозможува на сопственикот во секое време да ужива во ловот и риболовот, што за него претставуваат начини за опуштање.

1-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

Оваа куќа со својата основа се отвора кон југ и запад, што исто така им овозможува на сопствениците да уживаат во погледот и во визуелните уметности.

2-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

Оваа куќа се развива на две нивоа. На приземното ниво каде е сместен влезот се наоѓаат две спални соби, соба со огниште, бања, сауна, гардероби, посебен тоалет, перална и домашно кино.

4-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

На катот пак е сместена кујната, која го зазема централниот дел од просторот, а од двете нејзини страни се поставени трпезаријата и дневната соба, една родителска спална соба на едниот крај од основата и голема тераса од другиот крај.

3-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

На издаденото крило пак, над домашното кино, се наоѓа една домашна библиотека која се развива на две нивоа, како и работна соба.

5-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

Оваа куќа е дело на финските архитекти: Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen и има површина од 326 м2.

6-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

7-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

8-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

9-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

10-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

11-odlicna-sumska-kuka-vo-finska

 

Испрати коментар

Scroll To Top