Насловна / Вести / Од фреквентна градска улица до пријатна зелена оаза

Од фреквентна градска улица до пријатна зелена оаза

Летонскиот архитект и урбанист Ото Озолс има направено кратко анимирано видео за тоа како секоја фрекфентна градска улица може да се трансформира во пријатна зелена оаза, погодна за сите учесници во сообраќајот, но безбедна за пешачење и возење велосипед и пожелна за живеење.

ulica

Видеото, објавено на Твитер, трае 1 минута и 22 секунди и се базира на претпоставка за потребата да се претвори фреквентната улица Александра Чака во Рига во место погодно за удобно живеење.

ulica1

Пораката на видеото е многу јасна: со намалување на просторот за автомобили и создавање безбедни велосипедски патеки, видливи и заштитени пешачки премини со воведување на ограничување на брзината од 30 километри на час и зазеленување на улицата и редизајн на тротоарот, улицата се менува радикално и станува привлечна за граѓаните.

ulica2

Пандемијата на коронавирусот значително ги забрза промените во планирањето на сообраќајот кон одржливост, а голем број европски градови ги посветија своите центри исклучиво на јавниот превоз, пешаците и велосипедистите. Најголемите градови како Лондон, Париз и Милано спроведоа нови сообраќајни прописи и пренаменети сообраќајни ленти за уредување на привремени велосипедски патеки, т.н. Поп-ап ленти за велосипеди, од кои многу веќе станаа трајни. Уредувањето и комплетен редизајн на градските улици во корист на пешаците и велосипедистите не е мода и иновација на светските и европските метрополи, туку итна и многу потребна мерка за подигнување на квалитетот на урбаниот живот и прилагодување кон климатските промени.

ulica3

Ова кратко, но импресивно видео покажува како скоро секој град може за кратко време да преобрази дел од неговите градски патишта во пријатни зелени оази, погодни за сите учесници во сообраќајот, безбедни за пешаците и велосипедистите и пожелни за домување. Трансформацијата треба само да биде посакувана, избрана, дизајнирана и применета во пракса.

ulica4

ulica5

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top