Насловна / Архитектура / Објавени 20-те финалисти на меѓународниот архитектонски конкурс за домување во Русија

Објавени 20-те финалисти на меѓународниот архитектонски конкурс за домување во Русија

Во Русија е распишан меѓународн архитектонски конкурс за домување со цел да се обезбедат 30 милиони руски жители со нови домови до 2025 година. Задачата на конкурсот е да се понудат нови, иновативни решенија за подобрување на домувањето и планирање на нови содржини за поквалитетно живеење. Конкурсот е организиран од Владата на Руската Федерација, Фондацијата Национален институт за развој на станбеното живеалиште и Руското Министерство за градежни работи кои работат заедно за да создадат нови стандарди за достапно домување.
Врз основа на урбаните целни модели кои ги развила компанијата Стрелка КБ од учесниците на конкурсот е побарано да испроектираат до четири решенија за еден од моделите; низок, среден и централен. Преку урбанистичкиот блок на планот и концепциската шема и функција, успехот на секој предлог е оценет во согласност со неговата способност да го подобри квалитетот на живеење во руските градови и неговата прилагодливост на различните климатски услови и разни буџети.
На конкурсот учествувале 400 архитектонски тимови од целиот свет. Проглаени се 20 финалисти кои се селат во втората фаза од надпреварот, а победниците ќе бидат објавени во месец април.
Меѓу 20-те финалисти 11 проекти се на архитекти од Русија, а еден е од Македонија на архитект Сара Симоска.

Во продожение ви ги претставуваме 20-те финалисти:

PPA Arquitetura – Бразил

ppaBrazil_1

ppabrazil_2

TA.R.I. – Architect, Италија

italija_1

italija_2

Akhmadullin Architects – Русија

3rusija_1

3rusija_2

Grupo H d.o.o – Словенија

slovenija_1

slovenija_2

Pioneer Project group – Русија

pioner1

pioner2

MID – RISE – Интернацинален тим

midrise_1

midrise_2

DO Architect – Литванија

litvanija1

litvanija2

2Portala – Русија

portalru1

portalru2

Ad Hoc Architecture – Русија

adhocrus1

adhocrus2

DNK Architectural group – Русија

dnkrus1

dnkrus2

LLC Escher – Русија

llcrus1

llcrus2

Plan_B – Русија

planb1

planb2

Anarcitects Studio – Холандија

anarc_holand1

anarc_holand2

 

Luis Eduardo Calderоn Garcia – Колумбија

/Users/Andres/Downloads/planos concurso rusia 4.0.dwg

kolumbija2

Сара Симоска – Македонија

Model

sara2

Bureau ARD – Русија

bureau1

bureau2

DA Project – Русија

darus1

darus2

LLC Archi Fellows – Русија

llcarhru1

llcarhru2

Pole – Design – Русија

polerus1

polerus2

Bold – collective – Холандија

bold_holand1

bold_holand2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top