Насловна / Архитектура / Нова уметничка галерија во Јужен Велс, Сиднеј

Нова уметничка галерија во Јужен Велс, Сиднеј

Едно од долгоочекуваните отварања на годината, а се однесува на инаугурацијата на проширувањето на капацитетите на Уметничката галерија на Нов Јужен Велс во Сиднеј, се случи на 3 декември, која се очекува да достигне до 15.000 регистрирани посетители.

1 2 8

Проектиран од Kazuo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA како неопходно проширување на капацитетите на ревитализираната оригинална зграда на Уметничката галерија со нејзината неокласична фасада од 19 век. Проектот на САНАА се состои од три уметнички павилјони од варовник кои нежно се насочуваат надолу кон пристаништето.

Новиот музејски простор се состои од две згради поврзани со ботаничка градина во областа Гадигал Кантри со поглед кон пристаништето во Сиднеј. Областа позната како Домен е парковска област од 34 хектари на источниот раб на Централниот деловен округ на градот, едно од најпривилегираните културни места во светот, Уметничката галерија се наоѓа веднаш до Кралската ботаничка градина во Сиднеј.

4 6 3

Проектот го обезбедува потребниот изложбен простор, истовремено почитувајќи ја и подобрува јавната употреба на околниот пејзаж и го подобрува пристапот до Источниот културен блок во Сиднеј. Новата зграда, исто така, опфаќа простори за уметничко образование и истражување, простори за повеќекратна употреба, продавница за галерии, објекти за храна и пијалоци и услуги за посетители.

Тесно соработувајќи со тимот во Уметничката галерија на Нов Јужен Велс, проектиран  е музеј на уметноста кој е во хармонија со неговата околина, дишејќи со градот, паркот и пристаништето. Во надеж дека тоа ќе биде посебно место каде што посетителите ќе се чувствуваат поврзани со уметноста каде и да се во овој прекрасен амбиент“.

Комплексот волумени опфатени со новата интервенција функционира со 100% обновлива енергија, при што повеќе од 10% од потребите за електрична енергија се произведени од соларни панели лоцирани на покривот на влезниот павилјон. Уметничката галерија е првиот јавен уметнички музеј во Австралија кој го постигна највисокиот еколошки стандард за дизајн. Тогашниот проект е награден со 6 ѕвезди од Советот за зелена градба на Австралија. Класифициран како „глобален репер“ за одржливост, рејтингот ја надминува оригиналната цел на Уметничката галерија со 5 ѕвезди, поставувајќи нов стандард за уметничките музеи ширум светот. Партерното уредување на локацијата е дело  на пејзажните архитекти Мекгрегор Коксал и Кетрин Густафсон од Сиетл.

10 9 12

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top