Насловна / Вести / Нова екипа за енергетска транзиција

Нова екипа за енергетска транзиција

Со цел зајакнување на глобалните напори за одржлива енергетика и нискојаглеродна економија, во јануари 2018, основан е Глобална комисија за геополитика на енергетската транзиција. Неодамна се избрани и членовите на ова тело, а тоа се: се поранешниот челник на Светската трговска организација (WTO), Паскал Лами, поранешниот американски министер за енергетика Бил Ричардсон, главниот економист на норвешкиот енергетски гигант Статоил, и челникот на Меѓународната Агенција за обновливи извори на енергија (IRENA), Аднан Амин. Претседавач ќе биде поранешниот исландски претседател Олафур Гримсон. Комисијата е основана со поддршка на германската, норвешката и владата на ОАЕ.

geo1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top