Насловна / Архитектура / Мермерни полици во новата Катарска национална библиотека

Мермерни полици во новата Катарска национална библиотека

Холандската рхитектонска копанија  OMA ја заврши изградбата на Катарската национална библиотека во Доха, во која се наоѓаат мермерни полици во единствен отворен простор.  Зградата која е неодамна пуштена во употреба, содржи неколку колекции од најважните текстови и ракописи од арапско-исламската цивилизација.
Полиците се протегаат терасесто во секој дел од 138 метри долгата библиотека. Надворешниот изглед на објекторт потсетува на дијамант, а внатре се наоѓаат и читална, изложбени простори и сл.

Сите полици се направени од истиот бел мермер како и подовите. Објектот има површина од  42.000 m2 и претставува дел од еден поширок академски проект, односно комплекс насловен Education City.

OMA2
OMA5
OMA6
??????????????????

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top