Насловна / Архитектура / Норвешко економско училиште од архитектонското студио Link Arkitektur

Норвешко економско училиште од архитектонското студио Link Arkitektur

Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (1)
Опкружено со карпеста површина на брегот во градот Берген, Норвешкото економско училиште опфаќа локација целосно затскриено во природниот пејзаж. Поставените рестрикции за изградба на објектот наложиле волуменот да се одликува со максимална компактност и што помала висина, со цел визуелно да се избегне неговата доминација како изградена структура во однос пејзажот и непречените природни визури.
Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (2)
За фасадната обработка се применети стаклени површини поставени ритмично, со цел да ја рефлектираат зелената вегетација и како сликарско платно да потенцираат одредени детали од опкружувањето.
Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (3) Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (7) Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (8)
Следејќи компактна и логична организација при дефинирањето на архитектонската основа, инкорпориран е живописен колорит и геометриски елементи од ентериерното уредување. Јадрото на објектот го дефинираат пространи холови околу кои се развиваат предавални, ориентирани кон осончаните страни, истовремено обезбедувајќи разноврсност на визури. Целокупниот проект е реализиран во соработка со градежната компанија Sweco Engineers и студиото за пејзажна архитектура Smedsvig Landskapsarkitekter, со максимален фокус посветен на обезбедување на флексибилноста и пронаоѓање на енвиронменталистичките солуции.
Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (10) Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (9) Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (4) Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (6) Ekonomsko uchilishte_Link Architectur (5)

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top