Насловна / Екологија / И граѓаните на Зеница на мака со загадениот воздух – се гушат во сулфур диоксид

И граѓаните на Зеница на мака со загадениот воздух – се гушат во сулфур диоксид

zenica
Зеничаните се лути и незадоволни поради не реагирањето на надлежните на алармантната состојба со квалитетот на воздухот, предизвикана од компанијата Arcelor Mittal. Оваа компанија денес е сопственик на некогашната Железарница во овој град, но вложувањата во заштитата на животната средина, се чини не се на листата на нејзините приоритети.

Во градот се измерени вредности на сулфурен диоксид од неверојатни 1.392 микрограми, а максимално дозволената вредност е 120. Сулфурниот диоксид предизвикува иритација на слузницата на дишните патишта.

Извор: energis.ba

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top