Насловна / Вести / Неговите брегови во три земји се менуваат дневно: Десетици лица на едно море (ФОТО)

Неговите брегови во три земји се менуваат дневно: Десетици лица на едно море (ФОТО)

Ваденското Море, природен феномен признат од УНЕСКО, кој го заштитува како светско наследство, не изгледал секогаш како денес. Своите контури ги добива пред неколку илјади години, меѓутоа, нејзиниот брег не престанува да се менува до денес.

more

Пред околу 10 илјади години, Северното Море било скоро суво, а од Холандија до Англија тогаш било можно да се оди пеш. Некаде на почетокот на холоценот, силните ветрови со децении носеле огромни количини песок во правец на Данска, Германија и Холандија, а Северното Море почнало да се полни. Брановите ги обликувале ѕидовите од песок, а морските канали растеле – и на крајот пораснале толку многу што во текот на неколку векови се создало море во нив.

more1

Ваденското Море е еден од последните екосистеми од ваков вид. Тоа е формирано под влијание на плимата и од таа причина се повлекува двапати на ден, оставајќи зад себе огромни калливи пространства, со ширина до 40 километри. Овие природни процеси создаваат уникатни сцени, па така во еден момент посетителот може да види огромен каллив простор, а во следниот, сè е покриено со вода, пишува Pun Kufer.

more2

Ваденското Море се протега по должината на бреговите на Данска, Германија и Холандија, и покрај променетото живеалиште во кое не е лесно да се преживее, ова море врие од живот.

Трева расте на морски ливади, цветаат солени мочуришта, се формираат канали и утоки, се формираат необични речни корита, плажи и дини – сето тоа зависи од тоа дали го набљудувате при плима или осека.

more3

Голем дел од Ваденското Море, особено во Холандија и Долна Саксонија, во северна Германија, е покриено со острови обликувани од природни бариери.

Иако природата играла голема улога во создавањето на Ваденското Море, човекот исто така учествува на свој начин. Тие граделе насипи со цел да ги заштитат добитокот и посевите од поплави, а обликот на морето е променет со ископување кал од каналот.

more4

Тековите на Ваденското Море се силни, но не се насекаде исти. Колку е поголема разликата меѓу плима и плима, толку е поголема струјата. Така, на пример, во Холандија разликата меѓу плима и осека е помала отколку во Германија и Данска. Ова значи дека струите во Холандија се послаби.

more5

Каде што плимата е поголема, каналите се пошироки затоа што низ нив тече повеќе вода, а тоа се случува во Германија и Данска, каде во споредба со Холандија, островите се помали.

more6

more7

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top