Насловна / Арт и дизајн / Најубавите напуштени места во светот (втор дел)

Најубавите напуштени места во светот (втор дел)

Во продолжение на серијалот посветен на најубавите напуштени места во светот, ви ја претставуваме подводната статуа на Исус која се наоѓа во морските води покрај италијанскиот град San Fruttuoso.

1-podzemen-kip-na-isus

Оваа статуа позната под името Christ of the Abyss буди страхопочит, како поради својата величина така и поради тоа што се наоѓа на 17 метри под површината на водата.

2-podzemen-kip-na-isus

Кипот на ова место е поставен на 22 август 1954 година, а на копно за првпат бил изваден во 2003 година поради реставрација, по што повторно е вратен во морето.

3-podzemen-kip-na-isus

4-podzemen-kip-na-isus

Ова не е единствениот ваков кип во светот, една негова копија е сместена во морето покрај главниот град на Гренада, додека другата копија е сместена во водите на самиот брег на Флорида.

5-podzemen-kip-na-isus

6-podzemen-kip-na-isus

7-podzemen-kip-na-isus

8-podzemen-kip-na-isus

"Christ of the Abyss," an underwater sculpture in the Florida Keys

11-podzemen-kip-na-isus

Испрати коментар

Scroll To Top