Насловна / Архитектура / Најубавите куќи се во Латинска и Средна Америка – El Tamarindo House во Мексико

Најубавите куќи се во Латинска и Средна Америка – El Tamarindo House во Мексико

Мексиканското архитектонско биро Taller Estilo Arquitectura ја завршиле куќат со ѕид што ја врамува вегетацијата во Мерида, Мексикао.

Наречена El Tamarindo House, куќата со површина од 375 квадратни метри е изградена со премисата „Тој дојде прв“. El Tamarindo е куќа која има за цел да ја објасни симбиозата помеѓу архитектурата и природата, бидејќи дрвото е главниот дел и оска на архитектонскиот проект.

18

Вградени елементи кои ја врамуваат природата од главниот влез до останатите простори, положбата на ѕидовите делуваат како насоки што водат до главниот пристап до куќата.

17

Јавните и приватните површини се одделени на природен начин со ориентација и одговор на позицијата на дрвото, задржувајќи го најголемиот дел од оригиналниот пејзаж недопрен и внесувајќи го внатре.

1

Сите области на куќата се природно поврзани со надворешниот простор, секогаш барајќи внатрешни дворови и патеки кои завршуваат во градини. Предлог кој не само што го спасува стеблото, туку го прави протагонист на проектот.

Куќата со длабока врска со природата и уметноста, наместо да ги избегнува дрвјата, архитектите одлучиле да ги прегрнат.

11

Сместена во центарот во населбата Сан Себастијан, специфична локација поради неправилните карактеристики и постоечката вегетација била местото на кое требало да се развие семејна куќа за визуелен уметник и неговата сопруга, графички дизајнер и писателка.

12

Иако архитектонската програма не била сложена, карактеристиките на локацијата, барањата на клиентот во однос на имиџот, постоечката вегетација која требало да се зачува во целост и соседните елементи биле факторите што го создале предизвикот за решавање на куќа со две спални соби со купатило, дневна соба со трпезарија и кујна во отворена основа, студио за пластична работа и студио за пишување и работа покрај разни надворешни простори кои вклучуваат градинарски површини, базен, надворешна трпезарија, надворешен дневен боравок и простор за спиење.

7

Генералниот концепт на проектот бил да се создаде куќа која ќе им овозможи на своите жители да уживаат во текот на денот, во различни простори низ комплексот, организирани околу tamarindo, најстарото и најголемото дрво, барајќи ја најдобрата можна ориентација за да ги искористат предностите на бочните ветрови и природно осветлување.

14

Во композицијата на комплексот јасно се издвојуваат два елементи, дрвото tamarindo кое служи како фокусна точка и ги организира просторите околу себе, како централен двор што овозможува ентериерите да се отворат кон контролирана надворешност, проектирана и содржана во архитектонските волумени.

6

Вториот елемент е ѕид кој ги пречекува сите жители, домашни и гости, и ги носи малку по малку низ локацијата, создавајќи пријатно патување по целата патека, од уличниот пристап до влезот на куќата.

2

Овој ѕид станува присутен и се трансформира по целата своја должина, бидејќи понекогаш е целосно слеп и импозантен со своите 6,20 метри висина, а некаде се отвора за да се создаде голем прозорец што ги врамува во двете насоки или изградениот архитектонски елемент или постоечката вегетацијата, исто така, се трансформира во ниша што го означува пристапот и го сместува главниот надворешен влезен хол за конечно да заврши и го прими студиото за пластична работа.

16

Материјалите на внатрешните и надворешните ѕидови биле суштински за да се постигне имиџот што го барале клиентите, иако амбиентот на Хациендите на Јукатека е присутен, главната премиса била да се создаде современо, безвременско дело каде што материјалите (како хациендите) можат достоинствено да стареат и да ја покажат патината на времето, интегрирајќи ја во сликата на самата куќа. Токму ова го навело бирото да одлучи да користи материјали што се природни и сирови.

15 5 8 9 10 13 19 20

21 (1)

Испрати коментар

Scroll To Top