Насловна / Вести / Најубавите цвеќиња што цветаат во есен

Најубавите цвеќиња што цветаат во есен

Вистински украси на есенските градини се: далии, астер, хризантеми… растенија кои поради долгиот период на цветање ќе ви ја разубават градината и до првиот мраз.

Хризантеми

hriz

Градинарските хризантеми се вистинските кралици на есента. Повеќето сорти не се високи (тие растат до 30-50 сантиметри), благодарение на што формираат исклучително убави, атрактивни грмушки. Отпорни се на мраз, а за зима доволно е да ги покриете со струготини, компост или градинарска почва. Најчесто цветаат од средината на летото (најмногу од почетокот на септември) до крајот на октомври, а некои сорти не воодушевуваат со своите цветови и во ноември. Цветовите можат да се појават во различни бои и форми. Им одговараат плодна, малку влажна, топла почва и сончева положба.

h2

Далии

d1

Далиите се карактеризираат со изразито декоративни цвеќиња кои добиваат имагинативни форми и бои. Тие цветаат многу долго – од јуни до почетокот на октомври. Во нашата клима, далиите не презимуваат, тие се одгледуваат како едногодишни растенија и треба да се ископаат по првиот мраз. Тие обично достигнуваат висина од 20 до 150 сантиметри. Далиите сакаат сончеви или делумно засенчени локации, по можност заштитени од ветр. За да цветаат обилно, обезбедете им малку влажна и добро дренирана подлога, на која се додава компост. Од време на време треба да се користат и минерални ѓубрива и да им се отстранат избледените цветови – тогаш ќе го продолжите периодот на цветање.

d2

Хедер/калуна

hed

Големото семејство Хедер, кое има повеќе од 500 видови е растение лесно за одгледување. Тоа е зимзелена грмушка со мали ѕвонести цветови во различни нијанси. Не бара посебна грижа и изобилно цветаат од септември до првите мразови. Може да се сади од рана пролет до доцна есен. Сака сончеви места и лесни, добро дренирани почви. Хедерот, исто така, треба да се крои – ова се прави само во рана пролет (т.е. на преминот од март и април). За зимата доволно е обилно да ги полевате и да ги покриете со агротекстил – благодарение на што презимуваат и за следната сезона.

hed1

Астер

as1

Позната и како „Убава Ката“. Се појавуваат на крајот на август и цветаат до ноември. Припаѓаат на повеќегодишни растенија кои не бараат комплицирана нега – затоа, често ги избираат почетниците градинари. Обично растат до 120-150 сантиметри во висина. Одлични се и за засадување на поголеми простори, на пример околу ограда или зграда. Одлични се и како резано цвеќе во букети и други аранжмани.

as

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top