Насловна / Вести / Најголемата европска термоцентрала на јаглен транзитира кон „почисти“ горива

Најголемата европска термоцентрала на јаглен транзитира кон „почисти“ горива

Се очекува, TPP Drax, најголемата британска и воедно најголемата европска термоцентрала на јаглен, во целост да престане да го користи јагленот како извор на енергија и пред зададениот рок, односно пред 2015 година. Имено, управата на електраната смета дека блоковите на природен гас и биомаса кои во текот на годините биле градени со цел постепено да ги супституираат оние на јаглен, во комбинација со батериско складирање на енергија, ќе можат потполно да ги заменат производните единици на јаглен. Инаку, во Велика Британија, уште во 2015 година е најавено постепено напуштање на технологијата на производство на електрична енергија во термоцентралите преку користење на јаглен, во наредните 10 години, со цел исполнување на зададените обврска во поглед на заштита на климата. Од вкупно шесте производни единици на TPP Drax, останува да се реконструираат три (две на природен гас и една на биомаса), како и да се инсталира батериски систем за складирање на енергија со капацитет од 200 MW.

TE Drax1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top