Насловна / Архитектура / Најдобри архитектонски остварувања во 2013 година

Најдобри архитектонски остварувања во 2013 година

Жирито на World Architecture Festival Awards што се одржа во Сингапур ги објави архитектонските остварувања , кои оваа година се најдоа на листата на најдобри за 2013 година. Проектите секоја година се делат на три основни категории: реализирани објекти , уредување на околина и идни проекти, и подкатегории вклучувајќи ги за „Најдобра станбена зграда“, „Најдобра деловна зграда“, „Најдобар хотел“, и уште неколку други.

najdobri ostvaruvanja za 2013_02
Најдобра станбена зграда
За најинтересни станбени проекти оваа година се прогласени станови на 28. улица во Њујорк, дизајнирани од страна на американското студио Koning Eizenberg Architecture. Жирито ја пофали храброста на идејата (иако зградата е сместена во една стара и конзервативна област) и вклопувањето на креативната архитектура со животната функционалност.

najdobri ostvaruvanja za 2013_05 najdobri ostvaruvanja za 2013_06
Најдобра деловна зграда
Оваа година во категоријата „Најдобра деловна зграда“ победи објектот на нафтената компанија Statoil во Осло, како проект во кој група на бетонски блокови се наредени една врз друга за да изгуби строгост на изградбата. Се работи за дело на норвешкото студио A-Lab.

najdobri ostvaruvanja za 2013_07 najdobri ostvaruvanja za 2013_08
Најдобар изложбен проект
The Blue Planet aquarium во предградие на Копенхаген е најдобриот образовно-изложбен проект за оваа година. И заслужено, во овој објект дизајниран од данското архитектонско студио 3XN, живеат 20.000 живи суштества и 450 животински видови.

najdobri ostvaruvanja za 2013_09 najdobri ostvaruvanja za 2013_10
Најдобар хотел
Апсолутен победник во оваа категорија е хотелот Citizen M London Bankside во Лондон – впечатливо решение на светскиот хотелски синџир (Глазгов, Париз, Амстердам, Њујорк) од страна на холандското архитектонско студио Concrete.

najdobri ostvaruvanja za 2013_01 najdobri ostvaruvanja za 2013_11
Најдобро уредување на околина
Туристичкиот парк The Australian Garden е победник за оваа година. Парк е уникатно место во кое се застапени различни поднебја (од пустински пејзажи до езера) и во согласност со нив формиран е дел за секој од нив со највпечатливи растенија кои ги има вкупно 170.000.

najdobri ostvaruvanja za 2013_03
Најдобро научно-образовно здание
Наградата ја доби објектот Forum Project при University of Exeter, кој се состои од брановиден покрив, опремена библиотека, кафетерија и заедничка просторија за состаноци. Автори на проектот се архитекти од британското студио Wilkinson Eyre Architects.

Најдобри архитектонски остварувања во 2013 година

Испрати коментар

Scroll To Top