Насловна / Арт и дизајн / Изложба на Ивана Пирковска: Илузија за простор-време

Изложба на Ивана Пирковска: Илузија за простор-време

ivana pirkovska
Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 12 декември 2013 година (четврток) во 20 часот ќе се отвори изложба на Ивана Пирковска со наслов Илузија за простор-времето. Минималистичкиот проект на младата скулпторка Ивана Пирковска се состои од пет транспарентни висечки инсталации, кои заемно кореспондираат и се надополнуваат.

Проектот е конципиран од различни материјали (плексиглас, огледала, обоени обрачи, топка, тениски топчиња, обоени конци, обоени фолии и објекти- цртежи). Пирковска во проектот глобално го актуелизира проблемот на илузијата, со која се восприема светот и човекот. Човечката перцепција и рецепција се ограничени, фрагментирирани, нецелосни во контекстот на простор-времето.

Користењето на геометриските елементи (квадрат, коцка, круг и линија) во инсталациите на Пирковска се артикулираат низ суперпозицијата на елементите и низ линеарното вкрстување на точките на посочените геометриски форми.

Во нив дополнително се вклучени огледалата како рефлексија не само на виртуелноста/илузијата за простор-времето, туку и како метафора на Платоновата алегорија за пештерата, т.е. за нашиот ограничен, заробен ум, чие царство на идеите е царство на нашите проекции, фикции и стекнати илузии за светот и за човекот.

Во нејзините геометриски конципирани и минималистички крајно редуцирани, речиси концептуалистички третирани инсталации, набљудувачот може да се проектира себеси и ментално да биде соучесник во довршувањето на идеите за презентираните форми и на идеите за идеите на самата авторка.

Испрати коментар

Scroll To Top