Насловна / Архитектура / Надвор од рамките на вообичаената индустрија во Виетнам

Надвор од рамките на вообичаената индустрија во Виетнам

Проектот Jakob Factory му понуди на тимот архитекти составен од rollimarchini architekten од Berne и G8A Architects, со швајцарско потекло, единствена можност да предложи многу иновативен и многу специфичен производствен простор, предодреден да стане дизајнерска референца за тропска одржлива архитектура.

3 5 4

Фабриката е дом на специјализираните производители на жичени јажиња Jakob Rope Systems, висококвалитетна производствена организација специјализирана за нарачана челична мрежа што се користи за приватни и индустриски ваги. Здружението на организации ја примени својата столбна вредност за одржливост, и еколошка и социјална, во сите фази на процесот на дизајнирање, од замислувањето до извршувањето и проектираните случувања на проектот.

Областа од 30.000 m² се наоѓа во центарот на индустрискиот парк на 50 километри северно од градот Хо Ши Мин, економската престолнина на Виетнам. Од економската реформа на Виетнам во 1986 година, земјата забележа зголемување на националниот БДП, при што индустриите и населението се префрлија од првенствено земјоделска индустрија кон фокусирана индустриска практика. Во последните десет години е забележано двојно зголемување на индустриските паркови изградени на периферијата на градот од север кон југ на земјата. Со молскавична брзина, малку регулативи и приоритети фокусирани на економската добивка наместо на влијанието врз животната средина, многу од овие области беа сведоци на високо загадувачки и нарушувачки градежни практики, трансформирајќи го претходно порозното земјиште во огромни развојни зони со непропустливи плочи.

Предлогот на фабриката Јакоб се сметаше за единствена можност за ролимаркини и Г8А да предложат алтернатива на овие штетни практики, презентирајќи стратешки проект за заштеда на земјиште со елементи на пасивен пристап на дизајнирање. Предложете еколошка алтернатива на типично хоризонтално распоредените производствени згради. Фабриката Јакоб нуди иновативна стратегија на вертикално згуснување, натрупувајќи ги корисните области во преклопувачки летви. Овој робустен дизајн го избегнува непотребното користење на земјиштето, елиминирајќи го непотребниот развој на земјиштето, а на работниците им обезбедува пријатни простори на отворено. Сепак, предлогот бара импозантните фасади да преземат важни функции; мора да обезбеди и сенка и заштита од дожд, услуга претходно побарана од покривот.

8 9

Земајќи ја како референца тропската архитектура на регионот, дизајнот е развиен со перфорирана фасада замислена како „кожа“ на бујно засадување, суспендираната структура е поддржана од двослојна мрежа од јаже што се протега од земја до таван. Хоризонталните жардинери за геотекстил не само што ги филтрираат дождот и сонцето, туку придонесуваат и за намалување на атмосферската температура преку испарување, делувајќи како прочистувачи на воздухот и врзувачи за честички од прашина.

Паметниот распоред на работните простори во комбинација со фасадата на плантажата и целосно модуларните внатрешни ѕидови обезбедуваат удобен работен простор, пионерска иницијатива бидејќи Фабриката Јакоб станува првиот проект во Виетнам кој предлага целосно вентилирани производствени сали во природна форма.

6 7 1

Испрати коментар

Scroll To Top