Насловна / Архитектура / МоМА го зголемува изложбениот простор за 30 отсто

МоМА го зголемува изложбениот простор за 30 отсто

Музејот на модерна уметност во Њујорк МоМА на 21. октомври ќе го отвори својот проширен кампус, проектиран од бирото Diller Scofidio + Renfro во соработка со Gensler.

мом3

Проектот за проширување и реновирање обезбедува повеќе простор, со што се зголемува изложбениот простор за 30 отсто, подобрувајќи ги условите за на посетители и поврзувајќи го просторот со градот. Според зборовите на директорот на МоМА, Glenn D. Lowry, целта на музејот е да стане , „лабораторија за проучување и презентација на уметноста на нашето време, во сите визуелни уметности“.

mom1
На влезот во лобито со твовисински простор, скалите Баухаус се продолжени од вториот кат за да се подобри врската со галериите, а северниот ѕид, сега застаклен, нуди нов поглед на Градината на скулптури од новиот салон.

мом6

Главното лоби е унапредено за дочек на посетителит. Приземјето го поврзува Музејот со градот преку нови улични – изложбени места, а циркулација во објектот е подобрена со додавање скали и лифтови.

мома7
Галериите на колекции се прошириени на втор, четврти и петти кат. МоМА воведува нови простори, како галерии на современата уметност, студио за програм во живо и претстави, како и лабораторија за креативност во образованието.

мом4 мом5 мом2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top