Насловна / Вести / Метанот во фокусот: Заострување на правилата и поттикнување на иновации за сузбивање на климатската криза

Метанот во фокусот: Заострување на правилата и поттикнување на иновации за сузбивање на климатската криза

Неодамна објавениот извештај ја нагласува потребата од брзо и одлучно делување за намалување на емисиите на метан, превенствено оние кои потекнуваат од фосилните горива, истакнува Меѓународната агенција за енергија (IEA). Извештајот нагласува дека самото намалување на побарувачката за фосилни горива, иако има влијание, не би било доволно за брзо постигнување на глобалните климатски цели. Ги нагласува суштинските интервенции, со поголем продор на иновации во оваа сфера.

methan1

Се очекува намалувањео на емисиите на метан да спречи речиси милион предвремени смртни случаи, да ја намали загубата од околу 90 милиони тони посеви и да заштеди околу 85 милијарди работни часови изгубени поради екстремните жештини до 2050 година. Неопходна е инвестиција во износ од околу 75 милијарди долари, за да се спроведат одржливи стратегии за намалување на метанот во секторот на фосилни горива до 2030 година.

 

Испрати коментар

Scroll To Top