Насловна / Архитектура / Место за повторно поврзување со мудроста

Место за повторно поврзување со мудроста

Објектот претставува комбинирана резиденција и канцеларија на GOSIZE, архитектот на проектот. Сместен во градот Нишиномија во прекрасен природен амбиент, избран како еден од стоте најдобри во Јапонија за набљудување на цветови од цреша, надворешноста на зградата има основа од природен камен наменет да се вклопи со околината.

01 (1)

1 (1)

Настојувајќи да ја одрази препознатливата јапонска естетика која ги фаворизира природните материјали и наоѓа убавина во едноставноста, проектот ја нагласува едноставноста и празните простори во ентериерот. Бидејќи границата помеѓу овие внатрешни простори и надворешниот свет е двосмислена, настануваат мноштво врски и длабочини, што резултира со висококвалитетна животна и работна средина што остава долготрајни впечатоци.

4

2 (1)

The doma, поплочана површина на првиот кат, по која може да се оди без да се вадат чевлите, има двојна висина и се отвора внатре кон приватен двор и воден објект, каде суптилните сезонски промени на растенијата и звукот на водата предизвикуваат воодушевување, свесност за времето. Просторите стануваат сè поотворени кон надворешниот свет како одат нагоре, нудејќи шанса да се ускладите со природата и да се отворите кон околниот пејзаж.

5

8

„Се надевам дека оваа резиденција и канцеларија ќе послужат како место за повторно поврзување со мудроста заснована на природата и духовната култура што ни ја предале нашите предци, како и за тивко преиспитување на мојот сопствен живот“, вели архитектот.

11

9

12

10

7

6

3 (1) 13

Испрати коментар

Scroll To Top