Насловна / Архитектура / Меѓународен натпревар за архитекти: Редефинирање на западната ривиера на Солун

Меѓународен натпревар за архитекти: Редефинирање на западната ривиера на Солун

ArXellence 2 Architecture Competition е отворен и бесплатен, едностепен меѓународен натпревар на идеи, кој има за цел да го истакне иновативниот дизајн како идеална алатка за успех на новата Централна деловна област во Солун.

Solun
Основан во 315 година п.н.е., Солун е историски град кој се развил низ вековите. Благодарение на неговата локација во северозападниот дел на Егејското Море, Солун стана мултиетничка метропола. Грците, Римјаните, Отоманските Турци, Словените и Евреите минувале низ градот со векови, оставајќи свој белег на градската култура и архитектура.
Западниот брег, вклучително и градското пристаниште, некогаш биле производствена зона и сега е идеално лоциран за да го насочи развојот на градот и неговата обнова во енергичен регионален и меѓународен центар. За жал, денес, подрачјето на Западниот брег е недоволно искористено градско подрачје, кое е веројатно едно од најнеразвиените области на градот. Голем број на иницијативи до денес, кои се префрлија кон урбаниот раст и продуктивноста, не се успешно завршени. Предизвикот сепак останува.

Solun1
ArXellence 2 Architecture Competition е отворен и бесплатен, едностепен меѓународен натпревар на идеи, кој има за цел да го истакне иновативниот дизајн како идеална алатка за успех на новата Централна деловна област во Солун (CBD). Натпреварот е спонзориран и организиран од АЛУМИЛ – меѓународна компанија со седиште во Грција, специјализирана за развој на напредни архитектонски алуминиумски системи – и поддржана од Меѓународната унија на архитекти (УИА). Се спроведува во согласност со стандардните правила на УНЕСКО за меѓународни натпревари во архитектурата и урбанистичкото планирање и препораките за најдобри практики на УИА.

Solun3
Предмет на натпреварот е дизајнирањето на новата CBD на широк простор од 120 илјади квадратни метри зад пристаништето. Поволната локација на областа по должината на градското пристаниште, близу до историскиот центар на градот и многу блиску до важните патни и железнички мрежи, како и индустриските зони и логистичката инфраструктура, нуди можности за одржлив економски развој.
Областа ќе се развива значително по завршувањето на главните ветувачки инфраструктурни проекти како што се проширувањето на пристаништето, новата метро-мрежа во Солун и потенцијалниот развој на Западната приградска железница. И за крај, но не и најмалку важно, постојаното обновување на аеродромот во Солун ќе доведе до (2021) проширување на модерен аеродром со значително зголемен капацитет, што дополнително ќе го поврзе градот со светот.

Solun2
Затоа, со силен потенцијал за ремоделирање, натпреварот за Архитектонски идеи ArXellence 2 претставува голем предизвик за обнова на градбата. Тоа е првиот и најважниот чекор кон исполнување на очекувањата за нов, космополитски Солун. Се верува дека визионерските идеи на натпреварувачите ќе го отворат патот за повторен развој на оваа дотраена урбана област преку иницијативи на локалната самоуправа и вклучување на приватниот сектор. Потврдувајќи ја неговата важност и важност за јавноста, натпреварот е спонзориран од грчкото Министерство за животна средина и енергија, регионалната власт на Централна Македонија, општина Солун, Техничката комора на Грција (гранка на Централна Македонија) и Советот на архитекти од Солун.
Натпреварот е почнат на 9 март годинава, а пријавите ќе бидат отворени до 25 мај. Крајниот рок за влез е 15 октомври 2020 година. Наградите ќе бидат 60 илјади евра, за шест добитници, заедно со четири почесни награди, кои ќе бидат објавени за 25 ноември 2020 година
Церемонијата на доделување на наградите ќе биде проследена со 20-дневна изложба во Градското собрание на Солун и изложба во Музичката сала во Солун. За да се добие официјална информација за натпреварот за UIA и за регистрација, треба да се посети страницата за натпревари: www.alumil.com/arxellence.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top