Насловна / Арт и дизајн / Лустер направен од лушпи од јајца

Лустер направен од лушпи од јајца

Hatch е висечка светилка направена од отпадоци од лушпи од јајца која се создава секојдневно во големи количини со конзумирање на јајца низ целиот свет. Дизајниран е од студиото Yellowdot и ќе биде претставен во Њујорк за време на изложбата Wanted Design Manhattan.

luster

И покрај нивната кршливост, лушпите од јајцата се исклучително тенки, но исто така силни со полупропустлива структура и уникатни својства за пренос на светлина. Секој приврзок за осветлување е направен од околу 60 лушпи од јајца, собрани од домови и локални пекари.

luster1

Познати како „природна керамика“, екстремно тенките делови од лушпата од јајцето се деликатно наредени рачно и споени со смола за да се создаде светлосен дифузер. Закачени со три фини кабли, проѕирните лушпи од јајца обезбедуваат уникатен ефект на расејување на светлината кога се осветлени.

Инспириран од топлинските светилки што се користат за инкубирање на кокошки, приврзокот е реконструиран со енергетски ефикасен LED извор на светлина и сместен во рачно свртено полирано куќиште од месинг. На овој начин светилката обезбедува директно, дифузно и рефлектирано осветлување.

luster3

Јајцата се една од најразновидните кујнски состојки. Просечен човек јаде 161 јајце годишно, а фрлените лушпи се еден од најчестите форми на отпадоци од храна. За време на пандемијата, дизајнерите од споменатото студио се занимаваа со секојдневни биоотпадни материјали за да ги искористат за дизајнирање на секојдневни предмети.

На крајот дошле до заклучок дека лушпата од јајцето е совршен материјал кој инаку би завршил на депонија и на овој начин донесе не само можност за неверојатно интересно осветлување, туку и сосема нова перспектива на отпадот од храна.

luster2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top