Насловна / Арт и дизајн / Легендарната фотелја Up5 посветена на жените и животната средина

Легендарната фотелја Up5 посветена на жените и животната средина

Мебелот и предметите кои можат да се рециклираат и се еколошки прифатливи непрекинато се произведуваат, бидејќи потрагата по одржлив дизајн стана се поочигледна и поконкретна.

Затоа, по повод Fuorisalone 2021, B&B Italia одлучи да ја претстави безвременската икона во специјална верзија: познатата фотелја Up5_6 направена целосно од плута.

2_resize

Природна и еколошка, плутата без сомнение е 100 отсто обновлив и рециклирачки материјал. Се добива од дабова кора, лесно може да се извади без да се оштетат растенијата, кои можат по девет години (колку што е потребно за да се врати кората) повторно да се „обработуваат“. Покрај тоа што е одржлива, плутата нуди и разни предности бидејќи е лесна, флексибилна, издржлива, лесна за обработка, водоотпорна и хипоалергена (дури и без оглед на нејзините термички и акустични својства).

1_resize

B&B создаде нова верзија на познатата фотелја на Gaetano Pesce, италјански архитект и пионер на дизајнот на 20. век. Компанијата ова парче мебел го создаде фокусирајќи се на рециклирање на користена плута собрана од училиштата во Италија. Плута, смелена во гранули, а подоцна измешана со природни врзива, се обработува со техниката на обликување, со што се создава издржлива фотелја која може бескрајно да се рециклира.

4_resize

Дизајнирана од Gaetano Pesce во 1969 година, серијата Up е еден од најсензационалните симболи на радикалниот дизајн, што ја прави единствена во историјата. Меѓу парчињата кои ја сочинуваат колекцијата, брановидната Up5, секако е најпознатото парче мебел во историјата на дизајнот. Замислена како метафора на „жена со топка и синџир“, оваа фотелја е направена во чест на жените и со години е осуда на тешките услови за жените во некои делови од светот. Денес, во оваа верзија од плута, на оваа порака се додава уште еден одраз: ја разгледува планетата и делува како потсетник за грижата за животната средина.

n_resize

Испрати коментар

Scroll To Top