Насловна / Вести / Лалиња – пролетни убавици

Лалиња – пролетни убавици

Ако сте пропуштиле наесен да засадите лалиња, не е доцна да го направите тоа сега.

Лалињата се едни од најубавите пролетни цвеќиња. Ако ги засадите сега, ќе уживате во нивната убавина до есен.

7

Иако лалињата се луковици кои обично се садат наесен и цветаат на пролет, ова растение всушност може да се засади во рана пролет кога ќе помине опасноста од мраз.

2

За успешно цветање и шарена градина, најважно е луковицита на лалиња да бидат добри. Пожелно е да се изберат цврсти и тркалезни примероци.

Лалињата сакаат светлина, но им одговара делумна блага ладовина. Не претерувајте со наводнување, бидејќи луковиците ќе изгнијат.

6

Луковиците не поднесуваат прекумерно ѓубрење, особено не стајско ѓубриво бидејќи може да предизвика оштетување, односно пренос на фитопатолошки заболувања на самата луковица, што подоцна ќе го наруши цветањето и лисната маса.

1

Почвата треба да биде добро прекопана, а бидејќи лалињата не сакаат влажна почва, препорачливо е да се додаде малку песок или чакал во дупките. Ако ги садите како цвеќиња во саксии, прво ставете чакал на дното на садот, а потоа додадете земја.

5

Лалињата се садат на длабочина два или три пати поголема од висината на луковиците. Ако ги засадите во градинарска почва, внимавајте на растојанието – тие треба да бидат засадени на околу 10 сантиметри едни од други.

0

За да имате што подолго лалиња во дворот, тоа може да се постигнеме со садење на видови кои се разликуваат едни од други по времето на цветање.

3 4

Испрати коментар

Scroll To Top