Насловна / Архитектура / Куќа во канадските планини

Куќа во канадските планини

Лоцирана во скијачкото одморалиште Kicking Horse во канадските планини Rocky Mountains , оваа куќа е место за собирање на активно семејство.

6

Клиентите сакале простор кој ќе обезбеди директна врска со пејзажот за сезонска рекреација и флексибилност за сместување на повеќе семејства и пријатели, па така куќата располага со 14 кревети. А проектантите архитектот Bohlin Cywinski Jackson во соработка со Bohlin Grauman Miller Architects им ја исполниле желбата.

5
Локацијата е во непосредна близина на ски патека и е опкружена со шума од смрека и јасен. Куќата е распоредена како два елемента на локацијата: густа лента долж северниот раб што ги содржи просторите за спиење и бања, и отворена школка со дневен боравок и простории за јадење ориентирани кон извонредни планински погледи.

11

Волуменот на стаклото ги поврзува овие форми со главниот влез на пониското ниво и горниот за скијачки пристап на западната страна.

1

Внимателно распоредената функција овозможува чувство на отвореност и транспарентност.
Изложената структура на дрво и длабоките кровни отвори ги изразуваат тектонските карактеристики на планината.

4

Примарниот влез се наоѓа помеѓу два бетонски ѕида со скали од махагони и челични кои водат до станбените простории погоре.

3

Една линија од челични столбови се протега долж главниот ходник, нагласувајќи го аголот на кровната рамнината на спалната соба, која се преклопува преку врвот и станува зглобен метален ѕид со прозорски отвори, кои внесуваат светлината и воздухот во просториите на поткровјето. Во поткровјето се сместени кревети на кат кои овозможуваат флексибилни услови за спиење за деца или гости.

9

7
Геометриската форма на просторот лебди над шумата, дозволувајќи природата да тече непрекинато преку локацијата. Мазните ѕидови и тавански плафони се протегаат кон надворешноста, врамувајќи ги визурите кон планината. Надворешноста е обложена во комбинација од црн и проѕирен кедар што е во контраст со пејзажот. Панели со изразени бои го нагласуваат природното дрво.
Ова семејно престојувалиште користи моќни форми и гласни материјали за да го прегрне природниот свет.

12

13

2

8

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top