Насловна / Вести / Косово: Проширување на ветерната електрана „Китка“ за 20MW

Косово: Проширување на ветерната електрана „Китка“ за 20MW

Косовскиот оператор на преносниот систем KOSST потпиша договор за проширување на постоечката ветерна електрана „Китка“ со инсталирана моќност од 32,4 MW со дополнителни 20 MW. Според планот, вака надградената ветерна централа ќе започне со работа во 2022 година. Ветерната централа „Китка“, се наоѓа во општина Каменица, во источниот дел на Косово. Развиена е од страна на турската енергетска групација Güriş, а со работа започнала во 2018 година. Вредноста на проектот била 73 милиони евра.

kitka1

kitka3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top