Насловна / Архитектура / Концепт за „Црно и бела вила“ во Јордан инспирирана од Јин и Јанг

Концепт за „Црно и бела вила“ во Јордан инспирирана од Јин и Јанг

Архитектката која работи во Машхад, Иран, Реза Мохташами, проектирала „Црно и бела вила“, семејна куќа инспирирана од кинескиот древен симбол Јин и Јанг, која се наоѓа на стрмен терен во Аман, Јордан.

4_resize

Таа својот проект го опишува на следниов начин.

Проектот на црно -белата вила се наоѓа во височината во градот Аман во Јордан. Проектот во моментов е во форма на концепт кој се завршува. Главната идеја на кинескиот симбол е јин и јанг или црно -бело, Јин и Јанг ги претставуваат спротивните полови и противречности на светот.

1_resize

Се разбира, тоа не значи дека Јанг е добар, а Јин е лош (всушност, ова е погрешен назив). Наместо тоа, јин и јанг, како денот и ноќта или зимата и летото, се дел од циклусот на постоење. Кога постои добра рамнотежа и чувство дека постои рамнотежа помеѓу јин и јанг.

6_resize

Контрастните точки што се гледаат во формата на јин и јанг значат дека јинот има јанг кога ќе го достигне својот максимум, и сака да заврши, и јанг има јин кога сака да го достигне својот максимум. Односно, кога едниот завршува, другиот расте во него, и овој циклус продолжува секој со два одделни влеза, еден (црна маса) приватен простор како спалната соба и еден (бела маса) простор. Има нешто како дневна соба и кујна. На покривот има отворен и пријатен простор за седење како и простор за базен, кој е поврзан со скали.

2_resize

5_resize

8_resize

7_resize

9_resize

10_resize

11_resize

12_resize

13_resize

15_resize

14_resize

16_resize

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top