Насловна / Вести / Книжарницата Зенит во Нови Сад

Книжарницата Зенит во Нови Сад

Книжарницата на 21 век треба на читателот и посетителот да им понуди многу повеќе од обичната можност за избор на нов наслов за домашната библиотека. Тоа треба да биде место за средба помеѓу уметноста и хедонистичкото уживање, а кога зборуваме за ентериерот на таквите простори, тој е тука за да ја заокружи целата приказна.

2

Кафе книжарницата Зенит во Нови Сад, претставува нов концепт кој ги спојува книжарството и угостителството, а во исто време може да се смета за културен центар, каде се организираат литературни вечери и разни настани.

1

Работите на реновирање и адаптација на просторот траеле повеќе од девет месеци, а како резултат на тоа создадена е кафе книжарница со современ ентериер и автентичен изглед. Проектот го потпишува белградскиот архитект Жељко Керлета.

4

Специфичниот концепт на Зенит го поделил просторот на два дела, односно на  кафуле и книжарница. Иако во горниот дел има полици за книги, неговата главна функција е угостителскиот простор, каде посетителите можат да уживаат во кафе или други пијалоци. Покрај полици за книги, горниот дел е исполнет со столчиња и маси, а во просторот доминира долг шанк, чија површина е изработена од бел Kerrock, а овој издржлив материјал користен е и во тоалетите.

3

Бетонски ѕидови

По адаптацијата, ѕидовите останале соголени, со видлив бетон, цигла и остаток од бојата на стариот ентериер, што во комбинација со сивите полици, осветлувањето и модерниот мебел асоцира на индустриски стил. Оградата на скалите, кои го зафаќаат централниот дел од просторот и го води посетителот во долниот дел, е изработена од метална конструкција, што исто така придонесува за овој стил.

Во овој дел доминира сивата боја, а дрвените и белите делови ја разбиваат монотонијата и студенилото на оваа монохроматска нијанса.

01

Неонски знак и Милош Црњански

Десно од шанкот има голем неонски знак Зенит. На истиот ѕид има 3Д слики од иконите на денешната поп култура, кои може да се глдаат со користење на 3Д очила што се наоѓаат во книжарницата. Површината на ѕидот лево од шанкот е покриена со врамени стихови од песната Живот на Милош Црњански. Овие детали, кои се забележуваат веќе на влезот во просторот, симболично алудираат на тоа какво е ова место.

87

0

Паметно осветлување

Во согласност со современите трендови, Зенит има паметно осветлување кое се управува со помош на апликација. Во зависност од моменталната потреба, светлината може да биде посилна или послаба.

03

Во горниот дел, светилките се поставени во круг од централниот дел на просторот, шипката е осветлена и има светилки кои се конкретно свртени кон полиците за книги. Исто така, во долниот дел, осветлувањето игра голема улога и го компензира недостатокот на природна светлина. Светилките се специјално прилагодени, и во горниот и во долниот дел, за да ја насочат светлината кон книгите на полиците.

82

Долниот дел – книжарница

За разлика од горниот дел каде доминира сивата боја, долниот дел е исполнет со топлината на природните бои, односно бојата на дрвото. До овој дел на Зенит водат бетонски скали со челична конструкција, каде што се наоѓаат најголемиот дел од книгите за продажба.

5 6

Затоа, овој простор е организиран на овој начин – средишниот дел е исполнет со маси со најпопуларните наслови, а ѕидовите се исполнети со полици. Лево од скалите има детско катче со книги наменети за нивната возраст и е прилагодено за престој на најмладите.

81

Трибини за публика

Дрвените полици го исполнуваат најголемиот дел од површината на ѕидовите, а внатре во полиците направени се и места за читање, односно вдлабнатини каде секој може да помине време читајќи книга или едноставно гледајќи ги насловите.

83

Овој дел е наменет за одржување на литературни вечери, па просторот завршува со скали кои се претвораат во трибина за публиката. Бидејќи овој дел се наоѓа на самото дно на книжарницата, осветлувањето овде одиграло многу важна улога и го компензира недостатокот на природна светлина.

8 9 7 84

Испрати коментар

Scroll To Top