Насловна / Арт и дизајн / Карим Рашид со парче мебел против отуѓеноста

Карим Рашид со парче мебел против отуѓеноста

Социјалната отуѓеност, која е присутна поради пандемијата и се повеќе се форсира, станува проблем кој допрва ќе дојде на ред и ќе се согледуваат последиците. Социјалната отуѓеност не е нова појава, постоеше и пред пандемијата, особено во развиените земји. Со цел да се справи со социјалното отуѓување, кое може да го наметне и дизајнот на јавните простори, прославениот Карим Рашид го дизајнираше парчето мебел за седење Heartbeat (Срцев ритам) како пулсирачки, жив елемент за одмор.

1_resize

Тотално реконфигурабилен и  со можност да ја менува димензијата, Heartbeat се состои од три различни елементи за седење: рамен, конкавен и конвексен. Репозиционирањето на овие три елементи овозможува создавање на огромен број единствени,променливи слики, брановидни, физички пејзажи.

2_resize

Обликот и насоката на наизменичното седиште наликува на бран или пулс, ги спречува гостите да бидат седнати грб со грб и ја олеснува интеракција. Дизајниран да го олесни разговорот, Heartbeat предлага да споделите „срце до срце“ со своите блиски.

5_resize

3_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top