Насловна / Вести / Како да засадите елка

Како да засадите елка

Ако сте купиле за Нова година елка со бусен и сакате да и го продолжите животот, еве неколку совети како да го направите тоа.

Условите кога се сади елката се надворешната температура дека мора да биде над 4 Целзиусови степени, најдобро на крајот на февруари кога нема најавени мразови и заладувања.

e3

Самото садење се одвива во четири чекори:

Чекор 1. Избор на место за садење

Идеално би било да се избере земјиште каде што нема премногу камења и кое не е премногу глинено.

Чекор 2. Копање на дупката

Ископајте дупка доволно длабока за да го собере целиот корен на елката и најмалку 10 сантиметри стебло над коренот.

Чекор 3. Земја

Покријте ги корените со земја од сите страни, а потоа нежно набијте ја почвата така што воздухот не може да стигне до коренот

Чекор 4. Наводнување

Наводнувајте ја елката секојдневно, освен ако температурата паѓа под 4 Целзиусови степени. Во овој случај, не ја полевајте елката.

e2 e1

Испрати коментар

Scroll To Top