Насловна / Вести / Јапонија гради термоцентрали на ТПГ

Јапонија гради термоцентрали на ТПГ

japonija-centrala-na-tng

Јапонската компанија Jera и предложи на државата изградба на нови електроенергетски објекти со моќност  од  5,6 GW. Компанијата појаснува дека  4,29 GW од производниот капацитет бо требало да се базира на Течен природен гас (ТПГ), а останатите proizvodnog  1,3 GW  на јаглен. Jera е joint-venture компанија создадена од јапонската енергетска компанија Tepco, и Chubu Electric Power, еден од најголемите увозници на ТПГ во светот.

japonija-jera

Новите капацитети ќе овозможат замена на старите електрични централи.  TE Goi,  која со работа треба да започне 2021-2022 ќе се состои од три единици од по  780 MW, а погонското гориво е ТПГ.   TE Anegasaki, исто така на ТПГ ќе има три единици од по  650 MW,  а со работа ќе почне до 2023. TE Yokosuka како погонско гориво ќе користи јаглен, и ќе се состои од три блока со по  650 MW, а со работа ќе започне исто така во 2023 година.

 

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top