Насловна / Вести / Изградбата на гасниот интеркoнектор Бугарија – Србија, започнува во ноември

Изградбата на гасниот интеркoнектор Бугарија – Србија, започнува во ноември

Од Министерството за рударство и енергетика на Србија, соопштуваат дека изградбата на гасниот интеркoнектор Бугарија – Србија е особено значајна за диверзификација на снабдувањето со природен гас од други правци и од други добавувачи. Според министерката Зорана Михајловиќ, во текот на месец ноември треба да се започне со изградбата на српскиот дел од овој интерконектор, односно гасоводот Ниш – Димитровград. Таа додала дека сеуште не е извесно дали преку овој гасовод ќе се обезбедува гас од Азербејџан, Израел или Кипар, но сосема е извесно дека станува збор за нов извор на снабдување. Михајловиќ посочува на важноста од изградбата на оваа инфраструктура која е планирано да се заврши за две години. Таа се осврнува и на актуелната енергетска криза, критикувајќи ги јавните претпријатија кои се нашле неподготвени пред новонастанатата ситуација. За гасниот интерконектор, Србија има обезбедено средства од Европската Унија.

гасовод1

gasovod2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top