Насловна / Архитектура / Има сенка, куќа која мирно гледа кон Средоземното Море

Има сенка, куќа која мирно гледа кон Средоземното Море

Проектантското биро Fran Silvestre Arquitectos од Валенсија, Шпанија за својот проект за куќата Клиф во крајбрежниот град Калпе во Аликанте, Шпанија, велат дека сакале да изградат куќа во воздух и да одат по вода.

1

За стрмите сцени со поглед на море велат, дека кога си на такво место сакате да останете и најдобро е да не направите ништо.

29

Само едно парче е прикачено и тоа ја почитува топографијата на теренот и околината. Има сенка, куќа која мирно гледа кон Средоземното Море.

15

Под сонцето, базенот не доближува до морето, тивка бука.

2
Со оглед на стрмата падина и желбата да се развие домување на еден кат, се одлучиле за тридимензионална структура на екрани и плочи од армиран бетон кои се прилагодуваат на топографијата и создадено е минимално можно движење на земјата.

4

Оваа монолитна структура закотвена на карпата, генерира хоризонтална платформа на ниво на пристап од улица, каде што се наоѓа куќата.

26
Базенот е на пониско ниво, во рамната површина на локацијата. Бетонска конструкција е термички изолирана однадвор, со мазен, бел варов малтер како завршна обработка.

6

Останатите материјали, ѕидови, тротоари, чакалот на рамната тераса ја одржуваат истата боја нагласувајќи го унитарниот карактер.

3

5

8

9

10

11

12

13

14

17

18

19

20

22

23

24

25

28

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top