Насловна / Вести / И ова е Скопје… 80 години од Холокаустот на македонските Евреи

И ова е Скопје… 80 години од Холокаустот на македонските Евреи

Во Меморијалниот центар на Холокаустот на Евреите во Скопје, вчера се отвори изложбата „Македонија памети. Никогаш да не се заборави!“. Подготвена е од страна на Државниот архив на Северна Македонија во соработка со Институтот за национална историја од Скопје, а по повод 80-годишнината од Холокаустот на македонските Евреи.

IMG_20230312_152413

Изложбата се состои од 19 паноа на кои се прикажани над 200 фотографии и архивски документи од Државниот архив на РСМ и неговите подрачни одделенија во Скопје, Битола и Штип, од Музејот на Македонија, Заводот и музеј Штип, Еврејскиот историски музеј во Белград и Централниот државен архив во Софија.

IMG_20230312_151850

IMG_20230312_151947

IMG_20230312_152117

IMG_20230312_152340

IMG_20230312_152456

IMG_20230312_152702

IMG_20230312_152829

IMG_20230312_151804

IMG_20230312_153152

IMG_20230312_153205

IMG_20230312_153243

IMG_20230312_153230

Фото: КИРО ПОПОВ

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top