Насловна / Вести / Хрватска: Бројот на нови хибриди годинава поголем од дизел возилата

Хрватска: Бројот на нови хибриди годинава поголем од дизел возилата

Во Хрватаска во првата половина од годинава, биле регистрирани 970 нови електрични возила, што е за 28,4% повеќе од истиот период лани. Највеќе електрични возила се од брендот Renault, а на второ место е Tesla. Сега уделот на новорегистрирани електрични возила на хрватскиот пазар изнесува 2,7%.

hibrid1

Интересно е дека во истиот период биле продадени 7.166 хибридни возила, што е удел од дури 20,1 % во вкупниот број новорегистрирани возила во земјата. Половина од продажбата отпаѓа на возила со бензински мотори 53,3% (18.999 нови возила), а 19,5%  (6.956 возила) се возила со дизел погон. Според тоа хибридите се побројни од дизел возилата.

hibrid2

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top