Насловна / Вести / Хризантеми за што пошарена есен

Хризантеми за што пошарена есен

Покрај лисјата што полека паѓаат, предвесник на есента се и хризантемите. За да биде есента што пошарена, сега треба да се засади ова убаво цвеќе.  Оваа есенска или зимска роза пристигнала во Европа во 17. век. Првите хризантеми биле жолти, па затоа биле наречен и „златен цвет“.

0_resize

Хризантемите спаѓаат во повеќегодишни растенија. Потекнуваат од источна Азија, а името го добиле по жолтите цвеќиња од грчкиот збор chrysos, што значи златен и anthemon – цвет. Иако името на овој цвет ја нагласува жолтата боја, хризантемите можат да бидат во различни бои – жолта, бордо, виолетова, розова, црвена, бела, шарена. Тие растат како грмушки, се размножуваат со садење семе или корени.

7_resize

Хризантемите сакаат растресита и песочна почва, трпат и сенка и делумна сенка, а најубави се кога се на сонце. Се одгледуваат цела година, но цветаат само на есен. Раните сорти цветаат во септември, доцните сорти во ноември. Тие исто така се разликуваат по големината на цветовите и висината на стеблото.

8_resize

Во фазата на цветање, хризантемата бара многу вода. Се садат ги во хумусна почва и добро полеваат. Почвата треба да биде постојано влажна, но не и мокра. Во лето, хризантемите честопати треба да се навадат двапати на ден. Во есенските месеци, едно навадување на ден е доволно.

11_resize

Помалите хризантеми во саксии може да се навадат со истурање вода во тацната под саксијата. За хризантеми во саксии, тацната е многу важна, бидејќи помага во одржување на влажноста на почвата.

4_resize 6_resize

Хризантемите сакаат пократки денови, сончева светлина што паѓа под поголем агол и потребен им е студ за да го завршат својот природен циклус. Затоа, не се чуваат во топли простории.

Во Америка, се верува дека хризантемата предизвикува позитивни чувства и е симбол на почит и љубов. На исток, таа е симбол на есента, едноставноста и леснотија на животот.

10_resize

Во нашите краишта хризантемата е традиционално надгробно цвеќе и се верува дека носи мир и спокој на душата на починатите.

Хризантемата во Јапонија има свое место на националниот грб и има свој ден – Фестивалот на среќата. Симболизира вечен живот, моќ, среќа и богатство и е носител на јанг енергијата. Се верува и дека е цвет на сонцето и симбол на царската фамилија.

9_resize 5_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top