Насловна / Вести / Гран Париз Експрес инфраструктурен план за Париз, ја добива наградата Veronica Rudge Green за урбан дизајн

Гран Париз Експрес инфраструктурен план за Париз, ја добива наградата Veronica Rudge Green за урбан дизајн

Харвард ГСД објави дека францускиот проект за јавен превоз Гранд Париз Експрес е добитник на 14-та награда за урбан дизајн Veronica Rudge Green, голем инфраструктурен проект кој моментално се гради во и околу градското подрачје на Париз. Наградата Veronica Rudge Green за урбан дизајн ги препознава примерните проекти за урбан дизајн кои покажуваат хуманистички пристап при дизајнирање на урбани средини.

1-copy-0

Доделена на две години, наградата Вероника Раџ Грин за урбан дизајн е награда основана во 1986 година за да ја одбележи 350-годишнината од Универзитетот Харвард и 50-годишнината од Дипломската школа за дизајн на Харвард, наградата оддава признание за исклучителни решенија за урбан дизајн остварени насекаде во светот во последните 10 години. Претходни победници беа The High Line (2017), Мадрид Рио (2015) или Порто и Меделин (2013).

Преку внимателно артикулирани проектни интервенции, Grand Paris Express (кој ќе го опкружи францускиот главен град кога ќе стане целосно оперативен во 2030 година) го илустрира потенцијалот на планирањето и реализирањето на инфраструктурата за мобилност за трансформирање на градот и неговиот регион.

Планот предвидува изградба на 68 нови станици и 200 километри дополнителна мрежа на железнички колосеци, како и проширување на постојните метро линии, ​​Гранд Париз Експрес моментално е најголемиот проект за урбан дизајн во Европа (Наградата од 50.000 долари ќе биде доделена на Сосиете дел Гран Париз).

Откако ќе бидат реализирани, неговите четири нови линии ќе го обиколуваат главниот град и ќе обезбедуваат врски со трите париски аеродроми, предградијата, трговските области и истражувачките кампуси. Ќе опслужува повеќе од 100 различни општини кои се дом на 165.000 работодавци и ќе го опслужува дневниот превоз на 2 милиони патници. Градежните работи започнаа во средината на јуни 2016 година и се планира да траат до 2030 година.

2-copy-0

Целта на планот е да се намали зависноста од автоцентричниот транспорт и да се подобрат моделите на мобилност во и околу главниот град, поврзувајќи голем број постојни младински центри и предградија со градот во проточен јазол што исто така „генерира нови пулсирачки економски центри“.

4-copy-0

Се очекува Grand Paris Express да придонесе особено за „banlieue“ или приградските области на Париз и да создаде простор за нови површини за домување и економски иницијативи. Со примена на еколошки практики, процесот на градба, исто така, ќе ја поттикне биолошката разновидност и ефикасно ќе ги спои локациите во изградениот пејзаж.

Од 23 јануари до 31 март оваа година, во Центарот за дизајн на Друкер на GSD се одржа изложбата на која беше прикажан проектот низ различни медиуми.

 

Испрати коментар

Scroll To Top