Насловна / Вести / Граѓаните ја блокираа Србија бесни поради „литиумските“ закони

Граѓаните ја блокираа Србија бесни поради „литиумските“ закони

Граѓаните на Србија во саботата ги блокираа патиштата кај Бачка Паланка, Белград, Јагодина, Крагуевац, Нови Сад, Шабац, Чачак, Ваљево. На неколку локации дошло и до мали инциденти, како на пример во Нови Сад и Шабац.

blokadi1

blokadi2

Меѓу организаторите на блокадите се организациите Сојуз на еколошките организации на Србија (Савез еколошких организација Србије – СЕОС), кој обединува повеќе здруженија нa граѓани, како и кампањата „Крени-промени“. Овие организации и во текот на претходната недела организираа протести, на кои бараа да не се узвојуваат законите за експропријација и референдум, и тогаш порачаа дека доколку нивните барања не се усвојат, ќе организираат блокада на патиштата. Тоа и го направија во саботата, со најава дека следната блокада на патиштата ќе биде организирана на 4-ти декември.

blokadi3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top