Насловна / Архитектура / Големи имиња на архитектурата на конкурс за нови културен центар на Подгорица

Големи имиња на архитектурата на конкурс за нови културен центар на Подгорица

Министерството за просторно планирање, урбанизам и државен имот на Црна Гора распиша меѓународен конкурс за идејно архитектонско решение за музеј на современа уметност, природнонаучен музеј и парк на културата и уметноста со придружни содржини во функција на културата во Подгорица.

Конкурсот е отворен до 15. февруари 2024 година, додека наградниот фонд од 200.000 евра е распределен меѓу прва (100.000 €), втора (50.000 €) и трета награда (26.000 €), како и три еднакви откупи од по 8.000 евра.

1

Локација на централна позиција во градот

Предметната локација се наоѓа на проторот на поранешната касарна Морача и зазема централна позиција во Главниот град Подгорица, како што од 2005 година е името на поранешната општина Подгорица.

„Затоа, исклучително е важно овој простор да се валоризира преку воспоставување на нови просторни содржини и создавање зона која ќе стане културен центар на градот“ – се наведува во конкурсната документација.

Локацијата се состои од две зони – едната е во државна сопственост, другата е во приватна сопственост. Вкупната површина на опфатот на конкурсот и контактната зона е 81.577,49 квадратни метри.

Обемот на конкурсот се совпаѓа со катастарската парцела број 2211/1 КО Подгорица II, со површина од 50.685,94 квадратни метри која е во сопственост на државата.

02

Зоната на опфатот на конкурсот и контактната зона

Музеј на современа уметност во прва фаза

Со конкурсното решение треба да се изработи мастер план за локацијата и контактната зона. На просторот опфатен со конкурсот, на катастарска парцела број 2211/1 КО Подгорица II, потребно е да се планира:

 • Музеј на современа уметност
 • Природонаучен музеј и ботаничка градина
 • Парк на култура и уметност
 • Куќа на архитектура

„Потребно е да се прикаже фазност на изградбата на комплексот така што секој од горенаведените објекти претставува посебна фаза која може да се гради независно. Првата фаза на изградба е Музејот на современа уметност“, се наведува во документацијата.

Се додава дека во контакт зоната потребно е да се планираат различни содржини во функција на културата како конференциски центар со сместувачки капацитет (до 50 соби), галерии, центри за култура и други објекти од култура, како и угостителски објекти, паркинзи и гаражи за сместување на возилата на корисниците (вработени и посетители).

„Учесниците на конкурсот треба во однос на можните содржини да предложат најдобро урбанистичко и функционално решение за контактната зона, дополнувајќи ја основната намена и објектите кои се наоѓаат во зоната на конкурсот“ – стои во расписот.

00

Вкупната површина на опфатот на конкурсот и контактната зона е 81.577,49 квадратни метри

Членови на жирито на конкурсот

 • Владан Стевовиќ, главен државен архитект во Министерството за екологија, просторно планирање и урбанизам на Црна Гора – претседател на жирито;
 • Владислав Шќепановиќ, д.и.а, директор на Музејот на современа уметност на Црна Гора – стручен член;
 • Dominique Perrault, Dominique Perrault Architecture – стручен член;
 • Odile Decq, Студио Odile Decq – стручен член;
 • Maurizio Meossi, Zaha Hadid Architects – стручен член;
 • Robert Schmitz, White Arkitekter – стручен член
 • Mike Wood, студио ARUP – стручен член

Поканети учесници

 • Sou Fujimoto
 • Junya Ishigami
 • Diller scofidio + Renfro
 • Snohetta
 • Henning Larsen

0

Рокови на конкурсот

Краен рок за поднесување на трудовите е четврток, 15. февруари 2024 година во 23:59 часот (по локално време во Црна Гора).

Резултатите од конкурсот ќе бидат објавени до вторник, 26. март 2024 година. на официјалната веб-страница на натпреварот.

Сите учесници можат да поставуваат прашања поврзани со конкурсот до вторник, 12. декември 2023 година, по што сите добиени прашања и одговори ќе бидат објавени на веб-страницата www.arhitecturalcompetitions.me до петок, 29. декември 2023 година.

Прашањата се испраќаат на: info@architecturalcompetitions.me

Испрати коментар

Scroll To Top