Насловна / Архитектура / Големата годишна награда на ААМ за Вила на Велешко Езеро

Големата годишна награда на ААМ за Вила на Велешко Езеро

Вчера во Чифте амам Асоцијацијата на архитекти на Македонија – ААМ ја додели Големата годишна награда 2022 година (ГГН), за најуспешно реализирано дело во тековната година од областа на архитектурата, која традиционално се организира под покровителство на Претседателот на Република Северна Македонија.

IMG_20221226_205048

Добитници на Големата годишна награда на ААМ се Марија Димитриевска и Елена Пазарџиевска од проектантско биро „Архитектура нова“ за проектот Вила за современо домување, викенд населба на Велешко Езеро.

MG_3649_E_resize

IMG_20221226_212852

Свеченоста ја отвори претседателот на ААМ, Мишко Ралев, кој ги поздрави присутните. Претседателот Стево Пендаровски го прогласи добитникот и свечено ја врачи наградата. Тој во своето обраќање истакна дека оваа манифестација дава извонредна можност да се фрли поглед врз актуелните случувања во македонската архитектура која ги одразува општествените, економските, технолошките и естетските тенденции на национално и меѓународно ниво.

IMG_20221226_213623

IMG_20221226_213928

Тој рече дека градителството во транзицијата кај нас е обременето од трката за брза заработка и посочи на дилемата со која се соочува секој архитект, како да се задоволи барањето на инвеститорите, а да не се згази врз сопствениот творечки талент и да се гради по мерка на човекот и неговите потреби.

IMG_20221226_205207

IMG_20221226_213210

IMG_20221226_213057

IMG_20221226_205626

IMG_20221226_212801

IMG_20221226_205448

IMG_20221226_214002

Порта 3 им ја честита на добитниците оваа значајна награда за Вила на Велешко Езеро, чиј квалитет Порта 3 го препозна и веќе пишувавме за објектот.

02

01

Фото: КИРО ПОПОВ

j_MG_3682_resize

j_MG_4031_resize

4_resize1

j_MG_3684_resize

j_MG_4001_resize

j_MG_3906_resize

Испрати коментар

Scroll To Top