Насловна / Арт и дизајн / „Гола Мона Лиза“ можеби лично ја насликал Да Винчи

„Гола Мона Лиза“ можеби лично ја насликал Да Винчи

Експертите сметаат дека ја имаат решено загатката што го збунува уметничкиот свет со години – дали цртежот на гола жена која потсетува на Мона Лиза ја работел Леонардо да Винчи. По детален преглед и тестирање, експерти од Центарот за истражување и реставрација на францускиот музеј, велат дека цртежот со јаглен, познат како Мона Вана или „Гола Мона Лиза“, е направен во студиото на Да Винчи, па дури и дека е можно да го има нацртано и самиот Леонардо.

Mona-Vana

Првично се сметало дека цртежот бил завршен од студентите на Да Винчи. Експертите утврдиле дека портретот бил насликан од левичарски уметник, кој понатаму ја поддржува теоријата дека италијанскиот гениј е творецот.

Метју Делдик, куратор на музејот „Конде“, во која цртежот е од 1862 година, вели дека истражувањето открило „многу нови елементи“, вклучувајќи и тоа дека потезите со јагленот одговараат на левораките луѓе.

DKy6g-3XoAEd0dq

Исто така, беше откриено дека цртежот е направен со техника „сфумато“, што Да Винчи го претпочита. Таа поминува меѓу бои што избледуваат и полека мешаат светлина и сенки.

“Постои голема можност дека Леонардо направил поголем дел од цртежите. Целиот цртеж е дело на исклучителен квалитет, која ја има направено голем уметник“, вели Делдик, додавајќи дека цртежот е речиси сигурно подготвителна работа за сликите во масло.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top