Насловна / Вести / Гигант од 112 милијарди долари: Кина ја основаше најголемата компанија за бродоградба во светот

Гигант од 112 милијарди долари: Кина ја основаше најголемата компанија за бродоградба во светот

Кина официјално ја основа компанијата за бродоградба China Shipbuilding Group, за која државната радио телевизија CCTV тврди дека е најголема на светот. Основањето на компанијата се надоврзува на минатомесечното спојување на двете водечки кинески бродоградителски компании (China Shipbuilding State и China Shipbuilding Industry). Новоформираната компанија опфаќа 147 истражувачки институти, располага со имот од 112 милијарди УСД и вработува 310.000 работници.

Преку спојување и реструктуирање на компаниите, Кина настојува да го намали растот на долгот и да создаде услови за попрофитабилно работење на компаниите и нивна подобра адаптација кон потребите на пазарот. Главните конкуренти на Кина во бродоградбата се Јужна Кореја и Јапонија.

chinaship1

Chinaship2

chinaship3

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top