Насловна / Вести / Геотермална енергија во топлификацискиот систем на Сараево?

Геотермална енергија во топлификацискиот систем на Сараево?

Претпријатието Toplane Sarajevo потпиша дооговор со Фондот за заштита на животната средина на Федерацијата БиХ (Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH) за доделување на финансиски средства во рамките на „Проектот за хидрогеолошки истражувања на термалните води на подрачјето на Илиџа, за потребите на системот на далечинско греење на Сараево“.  Крајната цел на проектот е користење на обновливи извори во системот за топлификацисја на градот, а средствата ќе се искористат за изработка на проектна документација.   Ако с еоправдаат хидрогеолошките испитувања низ првата фаза на овој проект, односно ако се открие геотермален извор на вода со соодветна температура, ќе се продолжи со изведба на геотермална бушитина на која претпријатието би имало концесија за користење на геотермалната енергија.

toplanesarajevo1

toplanesarajevo2

toplanesarajevo3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top